Politiikasta

Olen aina ollut kiinnostunut politiikasta, niin pienessä kuin suuressakin mittakaavassa. Nuoruuden aika radikaalit ajatukset ovat (onneksi) pehmentyneet ja särmät hioutuneet, mutta yhteisen päätöksenteon kiemurat ja käänteet ovat ajatusten keskiössä silti päivittäin. Siitä huolimatta olen vastustanut ajatusta lähteä itse mukaan aika pitkään.

Keskusteluun politiikasta liittyy ihan hirveän paljon mustavalkoisuutta, joka on mielestäni kauhean raskasta. Kovasti puhutaan vastakkainasettelun ajasta, ihan kuin tämä olisi jotenkin uusi asia, vaikka näinhän se aina on ollut. Monesti tuntuu, että ne oikeat asiat jäävä jalkoihin, kun keskitytään inttämään ihmeellisistä kärjistyksistä ikään kuin totuuksina ja ehdottomina ainoina vaihtoehtoina. Oikea elämä on kuitenkin hirveän paljon monimutkaisempaa eikä ollenkaan niin ehdotonta. Mustan ja valkoisen välillä ja harmaan sävyjen lisäksi valtavasti värejä.

Yksi yllättävimmistä kyseenalaistuksista, joita olen kuullut, tuli sivujuonteena muuhun arvokeskusteluun liittyen. Keskustelukumppanini oletti minun olevan jotakin tiettyä mieltä, koska edustan “vihreää idealismia”. Ja kun kerroin etten edusta mitään idealismia, hämmentynyt jatkokysymys oli, miksi haluan olla mukana politiikassa kun politiikka juuri on idealismia. Mutta eihän se niin ole.

Monella politiikan parissa on idealistisia ajatuksia ja täysin idealistista politiikkaa on yritetty kyllä toteuttaa monissa paikoissa, mutta aina huonoin seurauksin. Arvokeskustelu ja erilaiset painotukset arvomaailman mukaan tietenkin näkyvät politiikassa ja muokkaavat yhteiskuntaa omiin suuntiinsa, ja niin niiden kuuluukin näkyä, mutta ei politiikka ole pelkkää arvokeskustelua.

Erityisesti kunnallispolitiikassa kyse on meidän yhteisten asioiden hoidosta. Sen parissa puhutaan arkisista asioista, siitä kaikesta, joka meitä ympäröi tässä ihan lähellä, ei erilaisista utopioista joihin pyritään kaikin keinoin ja ihmiset samaan muottiin pakottaen. Politiikkaa tehdään kuntalaisten, elävien erilaisten oikeiden ihmisten tarpeita ratkoen.

Vihreitä arvoja ovat vastuu, vapaus ja välittäminen, aika yleispäteviä asioita, joita melkein kuka vain puoluetaustasta riippumatta voisi kannattaa, eikö vain? Näiden asioiden korostaminen päätöksen teossa on kuitenkin Vihreille se tärkein asia – toisella tavalla ajattelevalle ne ensimmäisenä korostettavat asiat voivat olla joitakin muita tai vaikka nämä sama, mutta vähän eritavalla ymmärrettynä.

Vihreiden arvomaailma sopii minulle. Se ei tarkoita sitä, että olen aukottomasti samaa mieltä kaikkien Vihreiden jäsenien tai edustajien kanssa, eikä kukaan ryhmän sisälläkään odota minulta tai keneltäkään muultakaan sitä. Meitä yhdistää halu ajaa asioita eteenpäin, tuoda yhteiskuntaan muutoksia, jotka parantavat meidän kaikkien elämää ja takaavat hyvän elämän myös tulevaisuudessa. Ja sen kaiken haluamme tehdä positiivisesti, yhdessä neuvotellen ja asioita huolellisesti ja faktapohjaisesti harkiten.

Vihreät haluavat tehdä asioita samalla tavalla kuin minä ja siksi minun on helppo allekirjoittaa Vihreät tavoitteet. Tällä tavalla toteutetussa politiikassa minä haluan olla mukana.

Vihreään kuntavaaliohjelmaan voit tutustua täältä. Avaan ajatuksiani sen eri kohdista tarkemmin seuraavissa postauksissa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s